Uitslagen

Dit zijn de resultaten van :


Kitchen Rush
Solenia
Decrypto

Dit is het, dit is het! De resultaten zijn gedaald!
Na 3 dagen, ongeveer 20 uur spelen en bijna 90 wedstrijden gespeeld te hebben, hebben de 28 deelnemers aan het MBGA-weekend, met behulp van online stemmen, gedebatteerd en hun oordeel uitgesproken!
Uit de 13 geselecteerde games kozen ze de winnaars van de Mensa Be Games Awards uitgereikt door Mensa Be, de High IQ Society of Belgium.
Ter herinnering: Mensa Be (België) organiseert een leuke prijs waarvan de identiteit weerspiegelt wat de vzw en haar jeugdige tegenhanger Mensa Youth belichamen: levendigheid van geest en samenleven. Met MBGAs gaat Mensa Be verder dan het toekennen van een prijs, we delen de redenen waarom we de winnende games waarderen.

 

  • Mensa Best Game : het beste algemeen en op het gebied van van nadenken

 

Solenia, van auteur en uitgever Sébastien Dujardin (Pearl Games), heeft ons verleid met zijn eenvoud en vloeibaarheid, de schoonheid en originaliteit van zijn materiaal en illustraties, en zijn interessante set mechanica die tijdens het spel evolueren. Een prachtig spel, zowel voor beginners als voor meer ervaren spelers.

 

  • Mensa Best Social Game : het leukst om samen te spelen

 

Decrypto is een spel van sfeer en teamcommunicatie, door de uitgeverij Scorpion Masqué, gemaakt door Thomas Dagenais-Lespérance. De mechanica, zeer eenvoudig, maakt het mogelijk om twee speelpleziertjes te combineren: dat van het verwarren van de tegenstander terwijl je probeert de meest subtiele aanwijzingen te vinden. Een erg leuk en vriendelijk spel, zonder dat dit ten koste gaat van de reflectie.

 

  • Mensa Youth Game : het favoriete spel van de jongeren

 

Tot slot hebben de leden van Mensa Youth gekozen voor een volledig snelle game, met mechanismen die perfect verweven zijn met het thema: Kitchen Rush van Dávid Turczi en Vangelis Bagiartakis, uitgegeven in het Frans door Geek Attitude Games. Een coöperatief spel van realtime, gespannen, meeslepende, meeslepende en boeiende arbeidershouding.

 

Naast deze drie prijzen wil de commissie nog twee andere spellen onder de aandacht brengen die de vereniging bijzonder dierbaar zijn:

  • Omdat de prijs wordt georganiseerd en uitgereikt door Mensa Be: het beste Belgische spel is Solenia
  • Omdat het een waarde is die Mensa bijzonder graag naar voren wil brengen: het beste coöperatieve spel is The Mind

 

Dat is het, dat is het! De derde editie van een groot avontuur dat eindigt met deze bekendmaking van de resultaten in maart 2019. Gefeliciteerd aan de winnaars!

 

Wij danken de uitgevers en distributeurs die ons in dit avontuur hebben gesteund (Asmodee Belgium, Geronimo Games, IELLO, Libellud, Ravensburger, Scorpion Masqué), de Lollipop shop in Chimay die ons wedstrijden voor het weekend heeft uitgeleend, de leden van de MBGA commissie, het Imagimonde team en het Dés Punchés team.


De lijst met voorgeselecteerde spellen in2019 : 
Kitchen Rush

Kitchen Rush

Je hebt net een oude gargote geërfd die je wilt transformeren tot een van de meest trendy restaurants in de stad. Om uw bedrijf te starten, huurt u personeel in en vult u de reserves met verse producten. Het succes van uw restaurant hangt volledig af van uw organisatie en uw culinaire talenten!
Kitchen Rush is een coöperatief arbeidersplaatsingsspel waarin je je personeel beheert met behulp van zandlopers. In vier rondes van vier minuten moet u de bestellingen aannemen, de gerechten bereiden en de service verlenen zonder uw klanten te laten wachten. De efficiëntie van uw team hangt af van uw voordelen, maar ook van uw prestige! Op uw merk, krijg set, koken!

[Vertaald met www.DeepL.com/Translator]


Coöperatief spel
Auteur : Vangelis Bagiartakis, Dávid Turczi
Illustrator : Gong Studios
Uitgever : Artipia Games, Geek Attitude Games

Bunny Kingdom

Bunny Kingdom

Bunny Kingdom is een spel voor 2 tot 4 spelers, waarin je konijnenheren bent die een nieuwe wereld veroveren namens de Bunny King.

Je moet het beste krijgen van wat deze landen te bieden hebben. Verken de verste uithoeken, bouw steden, boerderij middelen om uw Fiefs te laten bloeien, en accumuleren kostbare Golden Carrots. Vergeet niet om de koning tevreden te stellen door het volbrengen van missies van de grootst mogelijke discretie namens Zijne Majesteit!

Elke keuze kan je lauweren van de overwinning brengen, maar uiteindelijk zullen alleen de meest dappere onder jullie door de konijnenkoning “Grote Oren” worden genoemd. Zult u waardig zijn?

[Vertaald met www.DeepL.com/Translator]


Auteur : Richard Garfield
Illustrator : Paul Mafayon
Uitgever : IELLO

Chronicles of Crime

Chronicles of Crime

Chronicles of Crime is een coöperatief spel van strafrechtelijk onderzoek, een app en een vleugje Virtual Reality. Jij en je team zullen worden ingezet op criminele zaken, die zich door de stad verplaatsen, verdachten of getuigen interviewen en op zoek gaan naar aanwijzingen in 3D-scènes!

Het basisspel wordt geleverd met 6 scenario’s (1 tutorial + 5 onderzoeken) voor een totaal van 6 tot 8 uur gameplay. Meer scenario’s zijn en blijven beschikbaar zonder nieuwe fysieke componenten te kopen!

[Vertaald met www.DeepL.com/Translator]


Coöperatief spel
Auteur : David Cicurel
Illustrator : Matijos Gebreselassie, Mateusz Komada, Katarzyna Kosobucka
Uitgever : Lucky Duck Games

Treasure Island

Treasure Island

Long John Silver’s bemanning heeft muiterij gepleegd en heeft hem in het nauw gedreven en vastgebonden! Ronde na ronde vragen ze hem over de locatie van zijn schat en verkennen ze het eiland volgens zijn aanwijzingen.
– of misschien zijn misstappen? Wie weet…..

De oude zeehond is toch zeker van plan om te ontsnappen, waarna hij zeker zal proberen om zijn schat terug te krijgen.
Treasure Island is een spel van bluffen en avontuur waarin één speler Long John belichaamt, die de anderen probeert te misleiden in hun zoektocht naar zijn schat.

De jacht bereikt zijn hoogtepunt met Long John’s escape, wanneer hij een laatste run zal maken om de buit voor zichzelf te krijgen!

[Vertaald met www.DeepL.com/Translator]


Auteur : Marc Paquien
Illustrator : Vincent Dutrait
Uitgever : Matagot

Solenia

Solenia

Al duizenden jaren lang heeft de kleine planeet Solenia zijn dag-en-nachtcyclus verloren: Het noordelijke halfrond is voor altijd ondergedompeld in de duisternis en het zuidelijke halfrond wordt eeuwig in het zonlicht gebaad.
Jouw missie is om de eervolle taak van je voorouders uit te voeren en de wereld rond te reizen om essentiële goederen te leveren aan de inwoners van beide hemisferen. Terwijl de Dagmensen willen dat je stenen en water levert, zeldzaam in hun halfrond, hebben de Nachtmensen hout en tarwe hard nodig om te overleven. Wees efficiënt en overtref je tegenstanders om de meeste gouden sterren te verzamelen tegen het einde van het spel!

[Vertaald met www.DeepL.com/Translator]


Belgisch spel
Auteur : Sébastien Dujardin
Illustrator : Vincent Dutrait
Uitgever : Pearl Games

Stuffed Fables

Stuffed Fables

Stuffed Fables is een AdventureBook Game – een spannende nieuwe productlijn van Plaid Hat Games. In een AdventureBook Game vindt alle actie plaats in het unieke verhalenboek – een boek dat fungeert als naslagwerk, verhaalgids en spelbord, alles in één!

Beëdigd om het kleine meisje dat van hen houdt te beschermen, is er een groepje gevulde speeltjes getrokken in de herfst, een buitenaards, fantastisch rijk geregeerd door een broedende meester van nachtmerries.

[Vertaald met www.DeepL.com/Translator]


Coöperatief spel
Auteur : Jerry Hawthorne
Illustrator : Kristen Pauline, Tregis
Uitgever : Plaid Hat Games, Edge

Santorini

Santorini

Bouw als een sterveling, win als een God in het spel van Santorini, het strategische familiebordspel van Gordon Hamilton. Het doel is eenvoudig: Wees de eerste speler die bouwt, blokkeert en klimt naar de top van een toren van drie verdiepingen hoog. Klinkt gemakkelijk? Niet zo snel! Santorini vereist tactisch manoeuvreren en behoudt nieuwheid met de toevoeging van extra krachten via “god” kaarten. Met duizenden mogelijkheden en onbeperkte herhalingswaarde is elke ronde van Santorini spannend en nieuw! Zet het eiland Santorini op en daag je vrienden en familie uit om de iconische stad te bouwen! Zowel kinderen als volwassenen kunnen dit spel spelen dat de grenzen van de sterfelijke intelligentie op de proef stelt. Doe mee met het pantheon van winnaars in het spel van Santorini!

[Vertaald met www.DeepL.com/Translator]


Auteur : Gord!
Illustrator : Lina Cossette, David Forest
Uitgever : Spin Master Ltd

Gravity Superstar

Gravity Superstar

Aan de rand van de bekende ruimte komen de beroemdste avonturiers samen op een vreemde kleine planeet die op unieke wijze in staat is om kostbaar sterrenstof aan te trekken met zijn befuddling gravity. Deze avonturiers zijn er om zoveel mogelijk van deze zeldzame bron te verzamelen, terwijl hun rivalen voortdurend proberen het te stelen. U bent een van deze supersterren op een zoektocht naar rijkdom, en je moet overwinnen van de zwaartekracht uitdagingen die voor u ingesteld!

[Vertaald met www.DeepL.com/Translator]


Belgisch spel
Auteur : Julian Allain
Illustrator : Gyom
Uitgever : Sit Down!

Carpe Diem

Carpe Diem

De spelers glijden in de rol van rijke patriciërs in het oude Rome. Iedereen probeert een lucratieve wijk te bouwen om zoveel mogelijk prestigepunten te scoren. De nieuwe manier om bij de afzonderlijke gebouwen van zijn wijk te komen, en de gevarieerde weergave van de vele verschillende scorekaarten maakt het spel tot een ongewoon en zeer gevarieerd strategiespel van de succesvolle auteur Stefan Feld.

[Vertaald met www.DeepL.com/Translator]


Auteur : Stefan Feld
Illustrator : Lalanda Hruschka
Uitgever : Alea, Ravensburger

The Mind

The Mind

The Mind is meer dan een spel. Het is een experiment, een reis, een reis, een teamervaring waarin je geen informatie kunt uitwisselen, maar toch één wordt om alle levels van het spel te verslaan.


Coöperatief spel
Auteur : Wolfgang Warsch
Illustrator : Oliver Freudenreich
Uitgever : Pandasaurus Games , Oya, White Goblin Games

Decrypto

Decrypto

Spelers strijden in twee teams in Decrypto, waarbij elk van hen probeert om de gecodeerde berichten die hun teamgenoten aan hen presenteren correct te interpreteren terwijl ze de codes die ze van de tegenstander onderscheppen kraken.


Auteur : Thomas Dagenais-Lespérance
Illustrator : Fabien Fulchiron, NILS, Manuel Sanchez
Uitgever : Le Scorpion Masqué

Orbis

Orbis

Orbis is een tactisch spel van wereldontwikkeling en strategisch resource management, waarin spelers de rol van goden op zich nemen die hun beste universa creëren. Door gebruik te maken van land dat verloren is gegaan in de ether, verzamelen spelers aanbidders om uit te geven op nog vruchtbaarder land – waarvan sommige spelveranderende bonussen toekennen. De sleutel tot de overwinning ligt in het hebben van de meeste creatiepunten (CP’s) aan het eind van het spel!


Auteur : Tim Armstrong
Illustrator : Davide Tosello
Uitgever : Space Cowboys

Shadows : Amsterdam

Shadows : Amsterdam

In Shadows – Amsterdam reist elk team van rechercheurs rond in de stad om drie bewijzen te vinden en deze terug te brengen naar de klant voor het andere team.

Elk team bestaat uit een verbindingsfunctionaris en rechercheurs. De eerste kent de locatie van het bewijsmateriaal, de politie en de klant en moet zijn teamgenoten aan de hand van alleen beelden door de stad loodsen. Hij geeft een beeld zodat ze één vierkant naar voren bewegen, twee beelden als hij ze twee vierkanten naar voren wil bewegen. Detectives moeten de afbeelding(en) interpreteren om het vakje te vinden waar ze naartoe moeten verhuizen. Hoe eerder ze beslissen, hoe eerder ze hun onderzoek kunnen voortzetten.

Wees echter voorzichtig om niet te snel te haasten, want een verkeerde interpretatie van de beelden kan leiden tot een valse voorsprong of, erger nog, om oog in oog te staan met de politie! Als dit drie keer gebeurt, voorkomt dit dat u uw missie voortzet, waardoor u de weg vrijmaakt voor uw concurrenten.

Shadows – Amsterdam is een dynamisch teambeeld interpretatiespel voor alle soorten spelers. Op basis van korte en gemakkelijk te begrijpen regels, ervaar de stress van de concurrentie in real time.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator


Auteur : Mathieu Aubert,
Illustrator : Studio M81 et Libellud
Uitgever : Libellud